Zwemvereniging Workum

Afdelingen

Wedstrijdzwemmen

Ben jij een echte waterrat en vind je het echt kicken om zo hard mogelijk naar de overkant te zwemmen? Dan is wedstrijdzwemmen wat voor jou! Door de trainers krijg je alle zwemslagen goed aangeleerd. Zo leer je de borstcrawl, rugcrawl, schoolslag en ook de vlinderslag. Natuurlijk is er ook aandacht voor de start en het keerpunt. Je mag aan wedstrijdzwemmen deelnemen als je je diploma A en B hebt (of ABC). Wedstrijdzwemmen is iedere maandag en vrijdag 17.30 uur. Vanaf de junioren leeftijd kun je ook op woensdag trainen.

Je traint voor wedstrijden die in de omgeving plaatsvinden. Om je ze goed mogelijk voor te bereiden op deze wedstrijden word je zwemtechniek verbeterd en aan je conditie gewerkt. Hoewel de focus ligt op het wedstrijdzwemmen, is er voor de jeugd ook aandacht voor het spelenderwijs leren. Er zijn diverse themalessen om de trainingen afwisselend en leuk te houden.
Twee tot drie maal per week trainen de wedstrijdzwemmers voor hun wedstrijden in de regio. Workum vormt een startgroep met Bolsward en de gecombineerde teams zwemmen in competitieverband in de regio.

Er wordt meegedaan met de nationale competitie in Bolsward, Sneek en Oosterwolde, met de Fryselcup die wordt afgewerkt in Buitenpost, Sneek en Workum en er zijn regiokampioenschappen voor geplaatste zwemmers. Voor minioren/junioren en junioren/jeugd is er een aparte competitie in Bolsward, Oosterwolde, Harlingen en Sneek.

Borstcrawltraining / triatlon

Kun je (een beetje) borstcrawl zwemmen maar wil je je techniek verbeteren of wil je het langer kunnen volhouden dan is er een trainingsgroep die onder leiding van een trainer je persoonlijke adviezen geeft. Zeker van belang voor triatleten of sporters die nu niet direct individueel aan zwemwedstrijden willen deelnemen maar meer willen dan alleen in conditie blijven. In de triatlon is het zwemgedeelte het meest ‘technische’ en voor velen het zwaarste.

Master Zwemmen / Trimzwemmen

Zwemmen voor 20-plussers, bij de KNZB masterzwemmers genoemd, is de ideale manier om fit te blijven.
Je bent actief aan het zwemmen onder begeleiding van een ervaren zweminstructeur. Niet alleen baantjes trekken, maar zwemmen in je eigen tempo en op je eigen niveau. Iedereen kan meedoen, jong of oud. Master zwemmen is heel gezond, want je gebruikt bijna al je spieren. Tegelijkertijd is het een veilige sport met geringe kans op blessures. Om mee te doen hoef je zeker geen geoefende zwemmer te zijn, wél moet je drie kwartier lang zwemmen kunnen volhouden.

Waterpolo

Waterpolo is een intensieve, fysieke teambalsport die zwemmend wordt uitgeoefend. De juiste zwemtechniek, een goede balbeheersing en een uitstekende conditie zijn de ingrediënten om waterpolo op een goede en leuke manier te beoefenen. Beschik jij over die capaciteiten? Kom dan waterpoloën bij SVW zwemmen! Heren, dames en jeugd kunnen bij SVW zwemmen terecht om waterpolo op een sportieve en gezellige manier te beleven.

Aqua Stars

Voor mensen die op het land moeite hebben met bewegen, is bewegen in water een zeer waardevolle activiteit.  Door de invloed van de opwaartse kracht en het schijnbaar ontbreken van de zwaartekracht kunnen in water bewegingen worden gemaakt en houden worden gehandhaafd die op het land moeilijk tot onmogelijk zijn. Dit geldt vooral bij mensen met een functiebeperking van het houdings- en bewegingssysteem.

Mensen met een lichamelijke handicap hebben andere speciale motieven om te gaan zwemmen. In eerste instantie wordt de keuze om te gaan zwemmen veelal vanuit het gezondheids- en conditiemotief gemaakt. Een lichamelijke aandoening beperkt de  bewegingsmogelijkheden en daardoor ook het plezier dat aan het bewegen kan worden beleefd. Inactiviteit kan de oorspronkelijk (primaire) lichamelijke handicap  versterken en diverse nieuwe (secundaire) problemen veroorzaken. De vitale functies van onder meer hart, bloedvaten en longen zullen achteruit gaan en ook de lichaamshouding en – beweging kan verminderen. Zwemmen is een belangrijke mogelijkheid om secundaire gevolgen te beperken of te voorkomen.

Het medium water zorgt een aantal speciale ‘therapeutische en preventieve’ redenen om te kiezen voor zwemmen:

  • Water is een pijn verminderend medium (opwaartse kracht, warmte, massage door stroming)
  • De stijfheid van bindweefsel in onder meer gewrichten vermindert door het medium water
  • Bewegingen kunnen met weinig krachtinzet worden uitgevoerd
  • Men kan meestal zonder hulpmiddelen bewegen
  • Water biedt een ‘aangename’ weerstand bij het bewegen en kan algemeen spierversterkend zijn
  • Het is veilig in het water: vallen geeft geen problemen
  • Men kan adequate fysiologische belasting voor het hart/vaatsysteem bereiken
  • Bewegen in water is langzaam en geeft reactietijd
  • Water leidt het bewegen en geeft ritme: het bewegen verloopt soepeler